Skip to main content

Stručnjaci u projektu

voditeljica radionica medijske pismenosti za prosvjetne djelatnike

dr. sc. Ana Đordić

Ana Đordić (Zagreb, 1983) diplomirala je kroatistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom fakultetu doktorirala je 2021. temom Uspostavljanje modela filmske edukacije u srednjoj školi. Radi kao nastavnica Hrvatskog jezika i Filmske umjetnosti u XIII. gimnaziji. Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izabrana je u naslovno nastavno zvanje predavačice u znanstvenoj grani filmologije. Uz doc. art. Jelenu Modrić, od 2012. predaje na Školi medijske kulture „dr. Ante Peterlić“, a 2013. osniva program Filmska naSTAVa Hrvatskog filmskog saveza. Od iste godine članica je selekcijske komisije Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, a bila je članicom selekcijskih povjerenstava ili žirija i drugih festivala filmova mladih te Državnog povjerenstva Smotre hrvatskoga školskog filma. Godine 2021. objavila je knjigu Film u školi. Vanjska je suradnica Projekta filmske pismenosti Hrvatskoga audiovizualnog centra te Hrvatskoga filmskog saveza na obrazovnim i revijskim programima. Dobitnica je nagrade MZO-a za jednu od 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika 2018./2019. Održava filmskometodičke radionice za nastavnike u zemlji i inozemstvu (Slovenska kinoteka, European Film Factory). Objavljivala je u Hrvatskom filmskom ljetopisu i drugim izdanjima HFS-a te izlagala na međunarodnim znanstvenim skupovima u Opatiji, Puli, Koprivnici, Ljubljani i Beogradu te na stručnim skupovima diljem Hrvatske.
autorica edukativnih vodiča

Marina Zlatarić, prof.

- profesorica hrvatskoga jezika
- voditeljica filmske grupe u školi – 21 godinu (snimljeno više od 80 filmova različitih žanrova, sudjeluju na dječjim filmskim festivalima u zemlji i svijetu, dobitnici su brojnih nagrada)
- polaznica Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić 24 godine (radionice za kameru i snimanje, montažu, postprodukciju tona, igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni film, TV reportažu, radionicu digitalne fotografije, glazbenog videospota i 1. seminarski stupanj)
- idejna autorica projekta Škola u kinu
- napisala prve i jedine radne bilježnice iz medijske kulture Medijski izazovi za 5., 6., 7. i 8. razred
- autorica digitalnih materijala Krijesnica šaptalica
- urednica zvučnih zapisa i autorica govornih vrednota uz čitanke i udžbenike iz jezika (Hrvatski jezik) – za sve razrede, od 1. do 8.
- predavač u Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza
- održala filmske radionice i predavanje u sklopu Međunarodne revije filmova za djecu, Centar za kulturu Čakovec
- predavač na Riječkim danima medijske pismenosti
- predavač na državnim i županijskim seminarima
- održala nekoliko filmskih radionica za učenike u Centru za kulturu Augusta Cesarca
- snimila s deset učenika iz različitih škola Grada Zagreba, a koje imaju filmsku grupu, dokumentarno-igrani film Zagrebačka priča
- vodila filmsku radionicu na Novigradskom proljeću
- vodila radionice igranog filma za nagrađene učenike u Kraljevici
- održala radionicu fotografije za učenike (Centar za kulturu Maksimir) i sudjelovala u projektu Lice u’ lice
- sudjelovala u EU projektima s tri dječja filma
- snima kratke autorske filmove
- izradila 16 videolekcija za Hrvatski jezik, i.nastava (6., 7. i 8. razred) – većinom s temom medija, naglasak na film
- voditeljica radijske grupe u školi
- u školi vodila novinarsku grupu i dramsku grupu
- županijska voditeljica za izvannastavne aktivnosti Grad Zagreb – zapad
- članica stručne radne skupine za izradu i razvoj nacionalnih ispita i popratnih ispitnih materijala – 8. razred, Hrvatski jezik
- vodila press i uredila bilten za Svjetsko padobransko prvenstvo (1998.), Svjetsku padobransku komisiju (1999.), Svjetsku zrakoplovnu federaciju (2002.), vodila press na 2. svjetskim vojnim igrama (1999.), uredila bilten za Svjetsko prvenstvo u preciznom letenju
- povremeno piše tekstove za Zapis (HFS)
- bila je urednica, novinarka i voditeljica na Radio Zaprešiću (10 godina, honorarno)
- okušala se kao casting manager i književna kritičarka
- dobitnica Nagrade Ivan Filipović
- dobitnica Plakete Grada Zagreba za iznimne rezultate postignute u nastavi i izvannastavnim
aktivnostima, posebno u dječjem filmskom i videostvaralaštvu
- dobitnica nagrade „nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika u RH“ – 2020. i 2021.
selektorica

Selma Mehadžić

Rođena u Puli 1984. godine. Magistrirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Nakon studija nekoliko godina radi u organizaciji Zagreb Film Festivala, ZagrebDoxa, Reviji amaterskog filma, Motovun Film Festivala, Animafesta te na projektima produkcijske kuće Propeler Film. Od 2007. godine postaje stalna suradnica Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival na mjestu koordinatorice programa. Od 2009. do 2019. godine radi i kao voditeljica filmskog programa u zagrebačkom kinu Europa te voditeljica filmske distribucije ZFF-a. Često surađuje s drugim organizacijama kao koordinatorica i savjetnica za filmske programe (Art kino Arsen u Šibeniku, kino Valli u Puli..). 2016. godine pokreće KinoKino – međunarodni filmski festival za djecu, jedini festival profesionalnog igranog filma za djecu u Hrvatskoj. Članica je Europske filmske akademije (EFA) i tri godine bila je članica selekcijskih panela za Europsku komediju godine (2019-2021) te nagradu LUX Europskog parlamenta (2018-2020).
voditeljica radionica medijske pismenosti za prosvjetne djelatnike

Margareta Đordić, prof.

Margareta Đordić (Zagreb, 1989) diplomirala je kroatistiku i talijanistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao nastavnica Hrvatskog jezika u XVI. gimnaziji, gdje vodi i filmsku grupu. Vanjska je suradnica Hrvatskoga filmskog saveza na obrazovnim i revijskim programima kao jedna od predavačica u programu Filmska naSTAVa i na II. stupnju Škole medijske kulture „dr. Ante Peterlić“, kao jedna od voditeljica digitalne platforme Filmska naSTAVa te kao voditeljica Međunarodnog žirija mladih na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu. Od 2022. postala je članica skupine nastavnika iz zemalja Europske unije u projektu European Film Factory koji je pokrenuo Francuski institut u suradnji s organizacijama European Schoolnet i Arte Education. Objavljivala je članke o kazalištu, filmu i književnosti u časopisima Vijenac, La Battana i Hrvatski filmski ljetopis. Autorica je dodatnih digitalnih sadržaja za gimnazijske udžbenike Hrvatski jezik 4 i Putokazi 4 izdavačke kuće Školska knjiga d.d. te suautorica udžbenika talijanskoga jezika za osnovne škole Ragazzi.it 2, Ragazzi.it 3 i Ragazzi.it 4 izdavačke kuće Školska knjiga d.d. Doktorandica je Poslijediplomskoga doktorskog studija znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.