Skip to main content

O projektu

U 2022. godini obilježavamo Europsku godinu mladih, simbolično ili ne, ali upravo je u 2022. godini Centru za kulturu Čakovec, Pučkom otvorenom učilištu Samobor i Pučkom otvorenom učilištu Novska odobren europski projekt „BACK TO THE LOCAL CINEMA“ koji će se na nacionalnoj razini provoditi pod nazivom “MOJE MALO KINO”, a bazira se na razvoju filmske pismenosti kod djece i mladih. Projekt je odabran među 13 novih projekata u okviru 2. izdanja COLLABORATE TO INNOVATE poziva i jedini je odobreni projekt iz Hrvatske na ovogodišnjem pozivu!
Pokrenut od strane Europa Cinemas uz potporu Creative Europe / MEDIA 2021., ova nova vodeća shema ima za cilj nagraditi izvanredne inovativne i suradničke projekte koje provode članovi mreže Europa Cinemas iz iste zemlje ili na europskoj razini. Podržani projekti moraju imati stvarni utjecaj na filmski sektor, promicati cirkulaciju i vidljivost europskih filmova, razvijati publiku, posebice mlade, te povećati vještine i konkurentnost kina. Iz 16 europskih zemalja, odabrano je 13 projekata koji predstavljaju punu raznolikost Mreže, a pokrivaju širok raspon tema: filmska pismenost i razvoj mlade publike, europski cirkulacija filmova, tehnološke inovacije, digitalni marketing, poboljšano iskustvo odlaska u kino, kao i zelene prakse i uključivanje publike u nepovoljnom položaju.

Back to the Local Cinema

Back to the Local Cinema

Back to the Local Cinema

Back to the Local Cinema

Back to the Local Cinema

Back to the Local Cinema

ZAŠTO NAM JE VAŽNA FILMSKA PISMENOST?

Hrvatski Nacionalni program promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2017. – 2021. identificirao je filmsku pismenost kao jedan od imperativa digitalnog doba. Filmski sadržaji djeci (i odraslima) dostupniji su više nego ikada do sada, okruženi su njima u svako doba dana, na različitim platformama i u različitim formatima, a ponuda i odabir filmskih sadržaja pri tom je dominantno komercijalno definirana. S obzirom da gledanje filmskih sadržaja utječe na usvajanje čitavog niza vrijednosti, stavova, znanja i identiteta, od iznimne je važnosti na koji će se način ti filmski sadržaji birati i kritički promišljati o njima. Stoga je nužno potrebno kontinuirano poučavati filmsku pismenost na različite načine, a posebice osvještavati manipulacije kojima se unutar audiovizualnih djela postižu željeni efekti. Dječji vrtići i škole trebali bi biti primarna mjesta filmskog obrazovanja zbog svoje dostupnosti i stručnosti, a lokalna kina, zbog filmskog doživljaja i stručnih znanja, ključni partneri. Valja naglasiti kako filmska pismenost ne obuhvaća samo usvajanje filmskog jezika, strukture, kategorizacija i povijesti filma već obuhvaća i razumijevanje filma, znatiželju u izboru filmova, kritičko promišljanje o njima te razumijevanje filmske umjetnosti kao stvaralaštva.

PROJEKT BACK TO THE LOCAL CINEMA / MOJE MALO KINO

 

Zajednički projekt Centra za kulturu Čakovec, Pučkog otvorenog učilišta Samobor i Pučkog otvorenog učilišta Novska Back to the Local Cinema ostvaren je u sklopu COLLABORATE TO INNOVATE poziva Europa Cinemas uz potporu Creative Europe / MEDIA 2021. Projekt će se na nacionalnoj razini provoditi pod nazivom Moje malo kino.

Projekt Back to the Local Cinema / Moje malo kino omogućio je edukaciju različitih dionika u području poučavanja filmske pismenosti kod djece:

Projektom će se jačati kapaciteti lokalnih odgajatelja u dječjim vrtićima te učitelja i nastavnika u školama za poučavanje djece filmskoj pismenosti kroz radionice na temu kako djecu poučavati filmskoj pismenosti, kroz pripremljene pedagoške materijale za 14 pomno odabranih europskih filmova za djecu te kroz izrađenu bazu tih filmova s ključnim temama za filmsku pismenost.

Projektom će se djecu dječjih vrtića i škola poučavati filmskoj pismenosti kroz organiziranje projekcija europskih filmova u lokalnim kinima Čakovca, Novske i Samobora s pratećim radionicama filmske pismenosti.

 

 

I konačno, projektom će se mapirati lokalni stručnjaci u navedenim gradovima iz područja filmske umjetnosti koji mogu facilitirati proces usvajanja filmske pismenosti različitih ciljnih skupina.

U školskoj godini 2023./2024. pokrenuta je druga godina provođenja Mojeg malog kina, uz sufinanciranje Hrvaskog audiovizualnog centra i jedinica lokalne samouprave.

Uz dosadašnjih 14 europskih filmova za djecu, obrađena su još 4 dugometražna europska filma za djecu te je izdan novi Pedagoški vodič za poučavanje filmske pismenosti djece Moje malo kino Vol 2.0 u kojima se obračuju teme filmske pismenosti kroz nova 4 filma.