Skip to main content

Prenosimo iz članka sa stranica Osnovne škole Sračinec čiji su učenici posjetili Centar za kulturu Čakovec i odgledali filmove “Jež Bodljikavko” i Škola čarobnih životinja”:

U srijedu 23.11. učenici 1. i 2. razreda su u sklopu terenske nastave bili u Čakovcu. U Centru za kulturu prisustvovali su projekciji kratkometražnog i dugometražnog filma. Njihovom posjetom započela je suradnja naše škole i Centra za kulturu Čakovec koji sudjeluje u europskom projektu Back to the local cinema / Moje malo kino koji će djecu kroz projekcije europskih filmova podučavati filmskoj pismenosti, kritičkom promišljanju i razumijevanju filma. 

Naši učenici su tako pogledali kratkometražni animirani film Jež bodljikavko hrvatske produkcije i njemački igrani film Škola čarobnih životinja sinkroniziran na hrvatski jezik. Oba filma su dobitnici svjetskih filmskih nagrada. Prije same projekcije, edukaciju je održala nastavnica hrvatskog jezika Tihana Preksavec. Nakon kina učenici su posjetili Muzej Međimurja. U sklopu stalnog postava “Riznice Međimurja” učenici su imali priliku upoznati zaštićena nematerijalna kulturna dobra s područja Međimurja te čuti predaju o zmaju Pozoju, dok su u donjem dijelu muzeja vidjeli tamnice i razna oružja iz prošlosti. Valja spomenuti da će svaki film iz projekta Moje malo kino biti popraćen i pedagoškom radionicom, te su učenici svoj doživljaj filma prodiskutirali idući dan u školi, a naši najmlađi učenici su i izradili likovne radove vezane uz sam film.”